Indywidualne właściwości percepcji czasu u osób starszych z perspektywy badań własnych - Kurtyka-Chałas, Justyna (Studia nad Rodziną, 2021)
W artykule zostaną przedstawione wyniki badań własnych odnoszące się do osób w wieku powyżej 60 r.ż. Celem przedstawionych w artykule analiz było poszukiwanie powiązań pomiędzy percepcją czasu, w kategoriach metafor a postawami życiowymi. Prezentowane wyniki badań stanowią fragment szerszego projektu badawczego zrealizowanego przez autorkę. Wyniki badań wskazują na istnienie istotnych powiązań pomiędzy wybranymi postawami życiowymi a percepcją czasu u osób starszych. Artykuł składa się z części teoretycznej wprowadzającej w teoretyczne podstawy badań oraz z części empirycznej, w której zostały przedstawione wyniki badań empirycznych.