Fizjologiczne procesy starzenia się kobiety i mężczyzny a płodność - Bassa, Bożena (Studia nad Rodziną, 2021)
Starzenie się jest naturalnym procesem fizjologicznym, postępującym i nieodwracalnym. Wskutek starzenia zmniejsza się zdolność adaptacyjna organizmu oraz osłabieniu ulegają jego mechanizmy obronne. Procesom starzenia ulegają wszystkie gruczoły hormonalne, jednak najbardziej wyraźne zmiany zachodzą w jajnikach. Wraz z wiekiem stopniowo wygasa ich czynność, aż do menopauzy. Wygasaniu aktywności jajników, na skutek niedoborów hormonów jajnikowych towarzyszy zespół objawów klimakterycznych. U mężczyzn wraz z wiekiem stopniowo obniża się produkcja testosteronu oraz zmniejsza się liczba plemników – jednak płodność mężczyzny może być zachowana nawet do starości. Procesom starzenia się układu rozrodczego towarzyszy szereg dolegliwości związanych z niedoborem hormonów płciowych – m.in. osteoporoza.