Socio-economical protection of the elderly people - Tymchyshyn-Chemerys, Julia (Studia nad Rodziną, 2021)
W artykule przedstawiono system ochrony socjalnej z ekonomicznego punktu widzenia i główne źródło finansowania ochrony socjalnej osób starszych na Ukrainie. Jednocześnie zgrupowano różne modele świadczeń emerytalnych w byłych krajach socjalistycznych. Ponadto przedstawiono modele usług socjalnych dla osób starszych.