Wstęp - Łodzińska, Jolanta; Kurtyka-Chałas, Justyna (Studia nad Rodziną, 2018)
Prezentowany numer kwartalnika „Studia nad Rodziną” stanowi tom poświęcony złożonym wyzwaniom związanym z funkcjonowaniem jednostki i rodziny w obliczu kryzysu. Przedstawiany tom stał się konsekwencją podejmowanych dyskusji w obszarze uniwersalności i interdyscyplinarności zagadnienia kryzysu. Współczesne życie codzienne jest pełne napięć, stresów i niepewności. Wielu socjologów twierdzi, że mamy obecnie do czynienia ze społeczeństwem ryzyka. Jednostka, ale także rodzina i inne grupy pierwotne, stają w obliczu niepewnej przyszłości i rozpadającej się więzi społecznej, wymagającej ciągłej rekonstrukcji, permanentnej pracy nad budowaniem więzi, związanej z pracą nad emocjami, czyli takiej, która unieważnia, zmienia i redefiniuje emocje partnerów interakcji oraz podmiotu działającego, dając, chociażby chwilowe, poczucie wzajemnej akceptacji i bezpieczeństwa życia grupowego. dotychczasowa teraźniejszość naznaczona jest istnieniem wielu zjawisk wyzwalających uczucie zagrożenia i lęku społecznego niemal we wszystkich sferach ludzkiej egzystencji. Pojawiający się kryzys gospodarczy i ekonomiczny, szybkość rozwoju cywilizacyjnego oraz przemiany w sferze społecznego i kulturowego funkcjonowania człowieka to zmiany kryzysogenne, burzące często w sposób traumatyczny dotychczasowy ład społeczny, wywołujący spadek kondycji i dobrostanu człowieka oraz zaburzenia w wielu wymiarach życia społecznego, w tym rodzinnego.