Pomoc psychologiczna rodzinom w kryzysie – specyfika wsparcia w ostrym i przewlekłym stresie - Liberacka, Donata Barbara (Studia nad Rodziną, 2021)
Istotą kryzysu jest zakłócenie dotychczasowej równowagi psychicznej. Sytuacja narażenia na ostry stres o dużym natężeniu lub stres przewlekły i długotrwały związana jest z poczuciem, że dotychczasowe zasoby i możliwości radzenia sobie są niewystarczające. W efekcie najczęściej pojawia się intensywna reakcja emocjonalna uniemożliwiająca zadaniowe podejście do problemu. Wśród wydarzeń krytycznych szczególne miejsce zajmują te o ekstremalnym nasileniu, zwane zdarzeniami traumatycznymi. Najczęściej są one związane z narażeniem na sytuacje zagrożenia życia, zachorowaniem lub ryzykiem poważnego urazu. Artykuł ma na celu przedstawienie specyfiki pracy psychologicznej z ro-dziną w ostrym i długotrwałym stresie z uwzględnieniem różnic i podobieństw w charakterystykach tych rodzin. Rozważania będą stanowić pogłębioną analizę literatury przedmiotu oraz wnioski wynikające z pracy z rodzinami w warunkach przeżywania kryzysu związanego z zachorowaniem bliskiej osoby (Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie oraz Oddział Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala św. Rafała w Krakowie).