Kara pozbawienia wolności – sytuacja kryzysowa w życiu skazanego i jego rodziny - Deka, Renata (Studia nad Rodziną, 2018)
Kara pozbawienia wolności to jeden z podstawowych instrumentów oddziaływa-nia na sprawców przestępstw. Jakkolwiek kara ta stanowi naturalną i w pełni uza-sadnioną konsekwencję społecznie nieakceptowanego czynu, nie można pominąć faktu, że jej zastosowanie także pociąga za sobą negatywne następstwa. Co warte podkreślenie, uwięzienie jednego z członków rodziny negatywnie rzutuje nie tylko na funkcjonowanie samego skazanego, ale również całego systemu rodzinnego. Niniejszy artykuł jest próbą ukazania problemów, z jakimi spotykają się w związku z uwięzieniem osadzony i jego rodzina, ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji dzieci osób pozbawionych wolności. Całość tekstu zamykają wnioski, postulaty dotyczące opisanej problematyki.