Mediacje i ich wykorzystanie w pracy socjalnej z rodziną - Urbańska, Magda (Studia nad Rodziną, 2021)
Mediacje są procesem, w trakcie którego skonfliktowane strony, przy pomocy bezstronnego i neutralnego mediatora wypracowują wzajemnie je satysfakcjonujące porozumienie. Mediacje wykorzystywane są w różnych obszarach spraw rodzinnych, gospodarczych, cywilnych, karnych. Mogą być także prowadzone w obszarze pomocy społecznej i wykorzystywane w pracy socjalnej jako sposób rozwiązywania konfliktów klientów pomocy społecznej. Ustawa o wspieraniu ro-dziny i systemie pieczy zastępczej wymienia mediacje jako jedną z form wsparcia rodziny przeżywającej trudności w wypełnianiu funkcji opiekuńczo-wychowawczych. Szczególnie przydatne wydaje się stosowanie mediacji w sytuacji konfliktów rodzinnych klientów, gdzie przy wsparciu pracownika socjalnego w roli mediatora strony mogą nie tylko wypracować obopólnie korzystne porozumienie, ale także podtrzymać lub odbudować relacje rodzinne. W artykule omówiono pojęcie mediacji, jej rodzaje a także możliwości ich wykorzystania w kontekście pracy socjalnej. Zaprezentowano procedurę postępowania mediacyjnego w pracy socjalnej oraz korzyści i trudności związane z mediacją jako metodą pracy z klientami pomocy społecznej.