Pokolenie bezrobotnych na Podkarpaciu – zjawisko wykluczenia - Zawada, Piotr (Studia nad Rodziną, 2021)
Bezrobocie jest zjawiskiem analizowanym między innymi na gruncie ekonomii, i związane jest ze stanem nierównowagi jaki ma miejsce wówczas gdy popyt na pracę jest mniejszy niż jej podaż. Ta nierównowaga przekłada się wówczas na ros-nącą wielkość zasobów dostępnej siły roboczej, niewykorzystywanej w procesach gospodarczych, która pomimo czynienia starań nie jest w stanie znaleźć miejsca zatrudnienia. Zjawisko bezrobocia w sposób szczególnie uciążliwy dotyka ludzi młodych, którzy nie dysponują wcale, bądź w ograniczonej skali doświadczeniem zawodowym, które może stanowić o atrakcyjności pracownika na runku pracy. Celem artykułu będzie próba analizy zjawiska bezrobocia z uwzględnieniem tych obszarów, które w nowej perspektywie unijnej. Strategia na rzecz inteligentnego rozwoju, sprzyjającego włączeniu społecznemu, Europa 2020, znajdują szczególnie miejsce – chodzi o obszar wykluczenia społecznego.