The Ombudsman and the Family - Tyndall, Peter (Studia nad Rodziną, 2021)
W artykule rozpatrzona jest rola Rzecznika Praw Obywatelskich w sprawach dotyczących rodzin. Autor korzysta z własnego doświadczenia z okresu pełnienia funkcji Rzecznika w dwóch porządkach prawnych common law Zjednoczonego Królestwa Brytyjskiego: obecnie Irlandii, a wcześniej Walii. Artykuł identyfikuje pozycję i działania Rzecznika Praw Obywatelskich tych krajów wśród szerszej społeczności Rzeczników, ze szczególnym uwzględnieniem działań promujących dobrą administrację poprzez zwalczanie niewłaściwych działań administracji. Analizowany jest wpływ działań Rzecznika na różne aspekty interwencji państwa w sprawy życia rodzinnego, na przykład w zakresie pieczy zastępczej, wsparcia dla dzieci z niepełnosprawnościami czy prowadzenia postępowań w przypadku doniesień o przemocy seksualnej wobec dzieci. Artykuł opisuje szerokie spektrum działań Rzecznika – od dochodzeń w sprawach indywidualnych po dochodzenia prowadzone z własnej inicjatywy w zakresie systemowych problemów dotyczących ochrony praw dziecka w Irlandii.