Zasada zrównoważonego rozwoju a zadania administracji publicznej wobec osób starszych z perspektywy nauki prawa administracyjnego. Zagadnienia wybrane - Piskorz-Ryń, Agnieszka (Studia nad Rodziną, 2021)
Starzenie się polskiego społeczeństwa jest faktem. Możemy mu przeciwdziałać jedynie w ograniczonym zakresie. Należy go więc uwzględnić zarówno przy projektowaniu polityki państwa, jak i przy tworzeniu prawa administracyjnego i wykonywaniu zadań administracji publicznej kierując się w tym zakresie zasadą zrównoważonego rozwoju. Będzie wymagało to ważenia interesów ludzi młodych, w wieku średnim i starszych z uwzględnieniem zasady zrównoważonego rozwoju. Zrównoważony rozwój, w kontekście starzejącego się społeczeństwa, powinien zakładać takie kształtowanie procesów rozwojowych, które pozwolą zachować równowagę między potrzebami i aspiracjami ludzi należącymi do różnych grup wiekowych oraz potrzebami obecnych i przyszłych pokoleń. Zrównoważony rozwój dotyczy bowiem różnych aspektów funkcjonowania społeczeństwa i musi mieć charakter długoterminowy.