Opieka koordynowana/zintegrowana na gruncie ustawy o podstawowej opiece zdrowotnej - Sikorski, Sebastian (Studia nad Rodziną, 2021)
Podstawowa opieka zdrowotna w Polsce oparta jest na medycynie rodzinnej. Stanowi pierwszy, a w konsekwencji niezwykle istotny etap kontaktu pacjenta z systemem ochrony zdrowia. Kluczowe jest, więc prawidłowe jej umiejscowienie w systemie wraz z określeniem zadań oraz zasad organizacji. Z problematyką tą ściśle związane są pojęcia opieki koordynowanej i zintegrowanej, które wprost przekładają się na proces leczenia pacjenta oraz współdziałanie w tym zakresie między jednostkami ochrony zdrowia. Należy wręcz stwierdzić, że determinują organizację całego systemu opieki zdrowotnej, powodując podniesienie jakości i racjonalizację kosztów udzielanych świadczeń. Artykuł ten zarysowuje organi-zację i zakres działania podstawowej opieki zdrowotnej na gruncie ustawy z dnia 27 października 2017 r. o podstawowej opiece zdrowotnej widzianej przez pryzmat tych dwóch kluczowych pojęć tj. opieki koordynowanej i zintegrowanej.