Farmaceuta w służbie zdrowia oraz w trosce o życie i rodzinę – wyzwania etyczne w świetle nauczania Kościoła katolickiego - Kućko, Wojciech (Studia nad Rodziną, 2019)
Głównym celem artykułu jest analiza niektórych aspektów profesji farmaceutycznej z punktu widzenia nauczania Kościoła katolickiego. Nauczanie papieży w ostatnim pięćdziesięciu latach rzuca nowe światło na etyczne aspekty pracy aptekarza. Przede wszystkim zostaje on ukazany jako pracownik służby zdrowia, współpracujący z innymi, zwłaszcza z lekarzem, w trosce o życie i zdrowie pacjenta. Farmaceuta jest obdarzony szczególnym zaufaniem ze strony pacjentów, co winno motywować go do ciągłej dbałości o odpowiedzialne wykonywanie obowiązków. W dalszej części tekstu zaprezentowano panoramę Magisterium Kościoła katolickiego na temat farmaceutów i ich misji. Istotnym elementem analizy jest ukazanie troski farmaceuty o życie człowieka, szczególnie w kontekście złożonej dyskusji o środkach antykoncepcyjnych i abortywnym działaniu niektórych z nich. Opisane są również zadania aptekarza w dziedzinie troski o zdrowie pacjentów oraz pomocy rodzinie.