Historia i prezentacja Wydziału Studiów nad Rodziną UKSW w Warszawie (2010-2020) - Ozorowski, Mieczysław (Studia nad Rodziną, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie historii i działalności Wydziału Studiów nad Rodziną UKSW w Warszawie w latach 2010-2020, a więc okres dziesięciu lat istnienia tego Wydziału jako odrębnej instytucji w ramach uniwersytetu. Najpierw omówiono historię Instytutu Studiów nad Rodziną, powołanego w ramach Akademii Teologii Katolickiej w Warszawie, będącego źródłem pochodzenia przyszłego Wydziału. W dalszej części tekstu zaprezentowano kolejne losy bazy lokalowej, przedstawiono założenia i cele dydaktyki w Wydziale, omówiono formy opieki nad studentami oraz kadrę Wydziału i sposoby zarządzania oraz różne formy współpracy z otoczeniem gospodarczym i ośrodkami naukowymi w Polsce i za granicą.