Jan Polák, Bellezza in vendita. Chirurgia estetica tra storia, antropologia ed etica, Edizioni Sant’Antonio, Beau Bassin 2018, ss. 503.: Jan Polák, Bellezza in vendita. Chirurgia estetica tra storia, antropologia ed etica, edizioni sant’antonio, Beau Bassin 2018, ss. 503. - Kućko, Wojciech (Studia nad Rodziną, 2021)
Troska o ciało, nierzadko przybierająca formy kultu ciała, jest jednym z charakterystycznych fenomenów czasów współczesnych, naznaczonych bardzo mocno przywiązywaniem uwagi do tego, co widoczne, mniej zaś do tego, co metafizyczne, duchowe. W tym kontekście bardzo poważnym problemem moralnym są proponowane na coraz większą skalę i dla coraz szerszego grona odbiorców oferty operacji estetycznych, plastycznych i innych zabiegów, upiększających ciało ludzkie. Z drugiej strony chirurgia estetyczna jest ogromną szansą dla wielu osób, dotkniętych konsekwencjami różnych chorób, wypadków komunikacyjnych, okaleczeń, wojen. Dzięki opera- cjom plastycznym możliwe jest przywracanie akceptowalnego przez danego człowieka wyglądu i poprawianie w ten sposób kondycji psycho-fizyczno-duchowej. Próbę wskazania kompleksowej odpowiedzi moralnej na te kwestie jest obszerna publikacja (503 ss.) w języku włoskim autorstwa czeskiego duchownego katolickiego, ks. Jana Poláka, zatytu- łowana Bellezza in vendita. Chirurgia estetica tra storia, antropologia ed etica [Piękno na sprzedaż. Chirurgia estetyczna między historią, antropologią i etyką], wydana we włoskim wydawnictwie Edizioni Sant’Antonio. Książka jest owocem studium ad Doctoratum i poszukiwań badawczych ks. Jana Poláka w czasie studiów w Accademia Alfonsiana – Wyższym Instytucie Teologii Moralnej Papieskiego Uniwersytetu Laterańskiego w Rzymie pod kierunkiem ks. prof. Giovanniego Del Missiera oraz prof. Cristiany Freni.