Lino Ciccone, Trudne spotkania w konfesjonale. Trzydzieści problemów sumienia, tłum. Krzysztof Stopa, Wydawnictwo Serafin, Kraków 2019, ss. 209. - Kućko, Wojciech (Studia nad Rodziną, 2023)
Sakrament pokuty i pojednania jest jedną z płaszczyzn życia Kościoła katolickiego, w której można jak w soczewce dostrzec wiele problemów i trudności obecnych czasów, jak i ludzi w nich żyjących. Postmodernizm i szerząca się w świecie zachodnim rewolucja seksualna bardzo mocno uderzyły w sakrament pokuty, w którym człowiek wierzący konfrontuje swoje postępowanie we własnym sumieniu z obiektywnymi normami prawa Bożego. Utrata poczucia grzechu w wielu społeczeństwach niemal całkowicie zniweczyła to, co przez wieki było duchową siłą Kościoła – powstawanie z grzechów dzięki rozgrzeszeniu sakramentalnemu, połączone z zadośćuczynieniem i naprawą krzywd grzechów, które zawsze mają konsekwencje w życiu indywidualnym i wspólnotowym. W tym kontekście jako bardzo użyteczna i potrzebna jawi się publikacja Lino Cicconego, zmarłego w 2014 r. włoskiego teologa moralisty, bioetyka i badacza problematyki sumienia, zatytułowana Trudne spotkania w konfesjonale. Trzydzieści problemów sumienia (polski tytuł nie jest tłumaczeniem trudnego do przełożenia włoskiego pierwowzoru: L’inconfessabile & il confessato, Ares, Milano 2007). To pierwsza w języku polskim książka tego autora, która otwiera nową serię, zatytułowaną Biblioteka Szkoły dla Spowiedników. To właśnie dzięki twórcom tej założonej w 2004 r. szkoły polscy czytelnicy mogą zapoznać się z trzydziestoma kazusami, dotyczącymi różnych grzechów wyznawanych w sakramencie pokuty.