Sylwia Kłosowicz, O wierności wydarzeniu. Studium na temat poglądów etycznych Alaina Badiou, Liberi Libri, Warszawa 2016 (rec.) - Rejewska, Julia (Studia Philosophiae Christianae, 2019)
W swojej książce Sylwia Kłosowicz dowodzi, że myśl Badiou, nie będąc wolną od słabości, okazuje się warta zainteresowania. W świecie ogarniętym postmodernistycznym przekonaniem o niemożliwości dotarcia do prawdy francuski myśliciel pragnie ten świat od początku do końca wyjaśnić, korzystając z przy tym z pomocy logiki. To godne podziwu pragnienie przywrócenia światu racjonalności uwidacznia się w jego twórczości.