Piotr Stanisław Mazur, Zarys podstaw filozofii człowieka. Antropologiczne zastosowanie metody separacji, Księgarnia Akademicka, Kraków 2016, ss. 216 (rec.) - Podrez, Ewa (Studia Philosophiae Christianae, 2019)
Omawiane studium Piotra Mazura wskazuje na nowe perspektywy poznawcze antropologii i metafizyki tomistycznej oraz wskazuje na rolę i znaczenie sądów egzystencjalnych w odkrywaniu tych perspektyw. Trudno dzisiaj znaleźć pracę, która by podejmowała problematykę metafizyczną w nowym świetle w sposób zarówno metodycznie spójny, jak i filozoficznie zasadny. Omawiane studium Piotra Mazura można czytać albo jako dojrzałą, przemyślaną monografię, albo jako pewną formę eksperymentu filozoficznego. Towarzyszą jej polemiki z naukami szczegółowymi i ich aspiracjami do nakreślenia nowej antropologii, jak również ze współczesnymi filozoficznymi teoriami człowieka.