Jana Franciszka Drewnowskiego filozofia matematyki i logiki - Murawski, Roman (Studia Philosophiae Christianae, 2019)
Praca poświęcona jest prezentacji i krytycznej ocenie poglądów filozoficznych Jana Franciszka Drewnowskiego na matematykę i logikę. Podstawą rozważań są cztery źródła. Podstawowym źródłem jest Drewnowskiego "Zarys programu filozoficznego" (1934), dalej dwa artykuły, a mianowicie "Stosowanie logiki symbolicznej w filozofii" (1965) oraz "Uwagi o stosowaniu logiki symbolicznej" (1967), w końcu fragmenty dziennika. Pokazuje się w niej, jak Drewnowski rozumiał matematykę i teorie matematyczne, jak widział logikę i jej rolę w nauce oraz na ile był zaznajomiony ze współczesnymi osiągnięciami w zakresie logiki matematycznej i podstaw matematyki oraz z ich konsekwencjami dla filozofii matematyki.