John Rawls: uzasadnienie praktyczne koncepcji sprawiedliwości i refleksyjna równowaga - Kędziora, Krzysztof (Studia Philosophiae Christianae, 2018)
W artykule autor podejmuje dwie istotne kwestie dla zrozumienia natury uzasadnienia praktycznego. Pierwsza z nich to wyjaśnienie natury uzasadnienia praktycznego jako porozumienia między obywatelami społeczeństwa demokratycznego co do warunków (zasad) działania politycznego. Druga z nich dotyczy wyjaśnienia tego, czym jest refleksyjna równowaga.