Vittorio Possenti, Il realismo e la fine della filosofia moderna („Realizm i koniec filozofii nowożytnej”), Armando Editore, Roma 2016 (rec.) - Kobyliński, Andrzej (Studia Philosophiae Christianae, 2018)
Od wielu dziesięcioleci mówi się o kryzysie myśli nowożytnej w świecie zachodnim. Przedstawiciele różnych nurtów filozoficznych pytają o jego przyczyny i konsekwencje. Proponują także różnorodne formy jego przezwyciężenia. Jednym z takich autorów jest włoski filozof Vittorio Possenti (ur. 1938), emerytowany profesor filozofii polityki w Uniwersytecie Ca’ Foscari w Wenecji oraz członek włoskiego Narodowego Komitetu Bioetycznego. Prezentowana książka jest syntezą badań tego myśliciela, prowadzonych na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat. W najnowszej publikacji Possenti odsłania kryzys filozofii nowożytnej, poddaje analizie różne koncepcje realizmu oraz ukazuje możliwości odnowy myśli zachodniej. Possenti przedstawił swoje rozumienie filozofii w bardzo wielu książkach i artykułach. Najnowsze studium zawiera niektóre teksty już wcześniej opublikowane oraz rozdziały, które ukazują się po raz pierwszy.