Ulepszanie człowieka w perspektywie filozoficznej, red. Grzegorz Hołub i Piotr Duchliński, Seria: „Universum Ethicae Christianae”, Wydawnictwo Naukowe Akademii Ignatianum w Krakowie, Kraków 2018 (rec.) - Lekka-Kowalik, Agnieszka (Studia Philosophiae Christianae, 2019)
Znawca transhumanizmu – choć nie znajdzie nowości – z pewnością znajdzie idee godne rozwinięcia, a badacze wkraczający na to pole refleksji znajdą fundamentalną wiedzę o głównych postaciach, tezach i liniach krytyki transhumanizmu. Transhumanizm jest wpływowym ruchem. Jest finansowany przez wielkie koncerny, rozwijaniem tej wizji zajmują się dobrze osadzone w świecie akademickim i pozaakademickim instytucje (Singularity University w Dolinie Krzemowej, czy Future of Humanity Institute w Oksfordzie) i zaczyna wpływać na bieżącą politykę oraz strategie podmiotów gospodarczych i państwowych czy wysoko dotowanych fundacji na całym świecie (Ray Kurzweil, jest dyrektorem technicznym korporacji Google). Dobrze wobec tego że powstają takie książki – może obudzą nas z wygodnej „dogmatycznej drzemki”.