Piotr Duchliński, Grzegorz Hołub (red.), "Ulepszanie poznawcze człowieka. Perspektywa filozoficzna", Wydawnictwo Naukowe Akademii Ignatianum w Krakowie, Kraków 2021, ss. 412 (rec.) - Filipek, Waldemar (Studia Philosophiae Christianae, 2022)
Książka składa się z wprowadzenia do debaty zarówno w języku polskim jak i angielskim oraz 12 rozdziałów (referatów). Praca zawiera także noty o autorach oraz indeks. Autorami referatów są znawcy problematyki transhumanizmu, wywodzący się zarówno z renomowanych uczelni akademickich, jak i rozmaitych ośrodków badawczych. Publikacja jest nie tylko interesująca oraz inspirująca, ale też zmusza do pogłębionej refleksji nad naturą człowieka, jego istotą oraz wpływem technologii na jego życie, a także oceną etyczną tego wpływu. --------------------- Zgłoszono: 12/12/2021. Zrecenzowano: 09/01/2022. Zaakceptowano do publikacji: 26/04/2022.