The Gaze of the Crucified Lord - Dziuba, Adndrzej (Studia Teologiczne Białystok Drohiczyn Łomża, 2025)
When you gaze into the eyes of the Crucified Lord, and he gazes into yours, you encounter the love of the Resurrected Lord. Many prefer not to look. Many recoilat looking into the eyes of a man in deadly pain. Many balk at having to respond to love. But these are not the eyes of a defeated man, condemned for criminal insurrection. They are the eyes of an unlikely King, who in dealing death its death blow, still looks into our eyes with challenge. In his love is his call to the Kingdom of his Father, his Kingdom of justice, compassion, peace and life to the full. Żaden obraz Jezusa, ubogiego, nie przewyższa tego. Jezus wisi na krzyżu, odarty z szat, ze swojej godności, ze swojego mienia, ze swojej mocy, ze swojej siły. Jest w pełni jednością z nieumytymi, uciśnionymi, wzgardzonymi, bezsilnymi, nieszczęśliwymi, wykluczonymi. Spójrz w oczy ukrzyżowanego Pana. Nie ma bogatszego doświadczenia. Prosi się nas, abyśmy w milczeniu spojrzeli w oczy ukrzyżowanego Pana, nie plastikowe, nie drewniane, nie zamknięte, ale otwarte dla mnie, dezorientujące mnie, niepokojące, przywracające mi pierwotne natchnienie, uzdrawiające, podnoszące mnie, czyniące mnie całością i zaskakujące na nowo z niezwykłą radością. W tych błyszczących oczach rozważamy ciche zaproszenie do bycia naprawdę ubogim, jednością z Nim, odartym z Jego szat, Jego godności, Jego własności, Jego mocy, Jego siły, jedności z nieumytymi, uciśnionymi, wzgardzonymi, bezsilnymi, nieszczęśliwymi, wykluczonymi. Oczywiście, możemy powiedzieć "nie". Możemy powtarzać słuszne, rozsądne wymówki. Ale możemy też powiedzieć "tak".