Kardynał Stefan Wyszyński prekursorem reformy i odnowy liturgii w Kościele posoborowym w Polsce - Janiec, Zdzisław (Studia Prymasowskie, 2024)
Sobór Watykański II zapoczątkował dzieło reformy i odnowy liturgii w Kościele powszechnym. W posoborowy trend włączył się Kościół w Polsce z kard. Stefanem Wyszyńskim. Stąd jemu został poświęcony niniejszy tekst, którego problem streszcza się w pytaniach: na ile prymas Wyszyński jest prekursorem reformy i odnowy liturgii w Kościele posoborowym w Polsce i jaki jest jego wkład w to dzieło? Referat ustrukturyzowany został w formie tryptyku. W pierwszej części prymas Wyszyński został ukazany jako wzorowy liturg i kompetentny liturgista. Druga część prezentuje realizację reformy liturgicznej, zaś trzecia – dokonania w dziedzinie odnowy liturgicznej. W opracowaniu tekstu posłużono się metodą analizy tekstów i syntezy. Niniejsze studium przedstawia prymasa Polski jako zasłużonego prekursora reformy i odnowy liturgii Kościoła w Polsce. Ukazuje jego cenny wkład w to dzieło, które do dziś stanowi trwałą podstawę religijnej kultury katolickiego społeczeństwa.