Przesłanie społeczne kardynała Józefa Glempa, prymasa Polski. Zarys problematyki - Dziuba, Andrzej (Studia Prymasowskie, 2024)
Nauczanie społeczne kard. Józefa Glempa wpisało się znacząco w dzieje Kościoła i Polski na przełomie XX i XXI wieku. To czasy głębokich przemian społeczno-politycznych, kulturowych, a także religijnych. Jego posługa prymasowska i przepowiadanie pasterskie stano- wiły konkretny, twórczy wkład w bieg wydarzeń, w których uczestniczył. Fundamentalnym zagadnieniem była dla niego wizja człowieka jako osoby obdarzonej szczególną godnością i pochodzącymi stąd prawami. Zajmował jednoznaczne stanowisko w obronie życia oraz wskazywał na konieczność niesienia pomocy innym ludziom. Dla kard. Glempa szczególną rolę w życiu społecznym pełni rodzina z zadaniem zrodzenia, wychowania i kształtowania potomstwa. Nie zapominał o potrzebie takiego wychowania dzieci, aby w przyszłości to one objęły troską swoich rodziców. Ksiądz prymas naród postrzegał jako naturalne zjednoczenie osób i rodzin. Na tym polu niezbędne jest tutaj także poprawne zdefiniowanie dobra wspólnego oraz właściwa troska o nie. Dużo uwagi poświęcał patriotyzmowi oraz postawie miłości ojczyzny. Podkreślał znaczenie wolności, suwerenności i pluralizmu jako fundamentów ustroju politycznego w państwie demokratycznym. Wydaje się, że ta koncepcja życia społecznego stanowi dość zwarty projekt zasługujący na dalsze badania.