Rozmowa z Philippem Vaurem, który w latach 60. trafił we Francji do więzienia za obronę prymasa Polski - Bednarczyk , Rafał (Studia Prymasowskie, 2024)
W dniu 12 października 2022 roku w Muzeum UKSW w Warszawie dokonane zostało nagranie video wywiadu z Philippem Vaurem. Przeprowadziła go Joanna Herman z Biura Komunikacji i Promocji UKSW w oparciu o wskazówki i pytania przygotowane przez ks. dr. hab. Rafała Bednarczyka, prof. ucz. Rozmowa odbyła się w języku francuskim. Jej tłumaczenia dokonała również Joanna Herman. Poniższą krótką charakterystykę postaci Philippa Vaura oraz jego bliskich związków z Polską przygotowała Elżbieta Berkan, od wielu lat zaprzyjaźniona z rodzi- ną Vaurów, która uczestniczyła w akcji przyjmowania wolontariuszy przy- jeżdżających z Francji w latach 80. XX wieku z konwojami z pomocą dla Polaków.