Te Primate of the Polish Millennium – Cardinal Stefan Wyszyński as the Icon of the Peaceful Struggle for Polish Freedom - Jednaszewski, Piotr (Studia Prymasowskie, 2024)
Niniejsza praca ma na celu zgłębienie niezwykłego życia Prymasa Stefana Wyszyńskiego (1901–1981) oraz jego kluczowego wkładu w pokojową walkę o wolność Polski. Jego młodość i edukacja odegrały istotną rolę w kształtowaniu jego zaangażowania w znagania o niepodległość Polski oraz zachowanie tożsamości religijnej. Dzięki niezłomnemu oddaniu zasadom Kościoła katolickiego i odważnemu przywództwu, Wyszyński stał się trwałym symbolem nadziei i wytrwałości w obliczu wyzwań, prześladowań i terroru II wojny światowej, a następnie okresu władzy komunistycznej w Polsce. Pełnienie funkcji Prymasa Polski (1948-1981) w okresie reżimu komunistycznego wymagało wyjątkowych umiejętności w kierowaniu Kościołem w warunkach prześladowań. W 1966 roku Polska uczciła swoje Millennium jako naród oraz 1000-lecie Chrztu Polski. Prymas Kardynał Stefan Wyszyński postanowił uczcić tysiąclecie chrześcijaństwa, powierzając naród opiece Matki Bożej w Sanktuarium Jasnogórskim w Częstochowie. Mszę Świętą celebrował arcybiskup Karol Wojtyła – przyszły papież Jan Paweł II. Obchody 1000-lecia chrześcijaństwa w Częstochowie w 1966 roku zgromadziły około miliona osób. To wydarzenie miało ogromne znaczenie w historii religijnej i narodowej kraju.