Restaurare omnia in Christo. Działalność reformatorska kard. Aleksandra Kakowskiego w archidiecezji warszawskiej w latach 1918–1938 - Sukiennik, Edgar (Studia Prymasowskie, 2024)
Kardynał Aleksander Kakowski przeszedł do historii jako reformator życia kościelnego w archidiecezji warszawskiej. W ciągu dwudziestoletniej posługi w niepodległej Polsce zdołał gruntownie zreformować struktury Kościoła lokalnego. Odbył pierwszy synod w historii swojej archidiecezji, dostosował prawo partykularne do przepisów Kodeksu Prawa Kanonicznego z 1917 roku, zreorganizował sieć dekanalną, erygował 50 parafi, w tym 20 w samej stolicy, przeprowadzał wizytacje pasterskie, które praktykował z ogromną pasją oraz organizował spotkania dziekanów i proboszczów w Kurii Metropolitalnej Warszawskiej, aby usprawnić komunikację między kapłanami a biskupem oraz między samymi kapłanami w rozległej archidiecezji.