Stefan Wyszyński, Pro memoria, t. XVIII: 1971, Warszawa 2023, Archidiecezja Warszawska, Archidiecezja Gnieźnieńska, Instytut Pamięci Narodowej – Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu, Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego, ss. XIII [X - Gucewicz, Daniel (Studia Prymasowskie, 2024)
Rozpoczęcie wydawania osobistych zapisków pro memoria prymasa Stefana Wyszyńskiego należy do jednych z najważniejszych osiągnięć historiografi polskiej przełomu XX i XXI wieku. Opatrzone odpowiednim aparatem naukowym szczegółowe notatki tej jednej z najwybitniejszych postaci historii Polski XX wieku, do tego prowadzone przez ponad 30 lat, stanowią niebagatelne źródło historyczne nie tylko w dziedzinie historii Kościoła czy polityki wyznaniowej, ale i życia politycznego, społecznego, kulturalnego, a nawet gospodarczego okresu PRL-u. Nie ma w nich chyba tylko sportu czy kultury popularnej. Przyznaję, że z niecierpliwością czekam na ich kolejne tomy, tym bardziej, że miałem okazję pracować z tym źródłem w formie „surowej”.