Droga do kapłaństwa bł. Stefana Wyszyńskiego, prymasa Polski - Poniński, Antoni (Studia Prymasowskie, 2025)
Myśl o byciu księdzem dojrzewała w nim od niemal najmłodszych lat. Szczególnym etapem tego dojrzewania było podjęcie w szesnastym roku życia nauki we włocławskim liceum im. Piusa X, które było jednocześnie niższym seminarium duchownym. W tym prężnym wtedy naukowo środowisku dojrzewał do kapłaństwa intelektualnie, uczestnicząc w wykładach kadry profesorskiej, której większość była po zachodnich studiach filozoficzno-teologicznych, a formując się duchowo pod wpływem znaczących kierowników życia duchowego. Czas jego formacji seminaryjnej przebiegał równolegle do ważnych historycznie wydarzeń światowych i narodowych, dynamicznych przemian ekonomicznych i społecznych, a jednocześnie poszukiwania adekwatnych form działalności Kościoła. Na tym tle rysuje się ponadprzeciętna już wtedy osobowość Stefana Wyszyńskiego, subtelnie prowadzona przez Opatrzność do przyszłej funkcji Prymasa Tysiąclecia.