Społeczny wymiar kapłaństwa w nauczaniu kard. Stefana Wyszyńskiego - Skorowski, Henryk (Studia Prymasowskie, 2025)
Człowiek jest z natury istotą społeczną i żyje w określonym kontekście społecznym. Z tego też względu Kościół w swej misji, ukierunkowanej na głoszenie Dobrej Nowiny, nie może pominąć tego wymiaru. Katolicka nauka społeczna rozwijająca się dynamicznie od schyłku XIX wieku inspirowała wielu kapłanów do czynnego angażowania się w sprawy społeczne. Wśród nich był także ks. Stefan Wyszyński, późniejszy prymas Polski. W świetle jego myśli kapłaństwo musi być w pierwszej kolejności wierne misji głoszenia Chrystusa i Jego Dobrej Nowiny. Na drugim miejscu stawiał zainteresowanie sprawami społecznymi, jakie dotykają współczesnego społeczeństwa i konkretnych ludzi. Postulował, aby formacja kapłańska zmierzała do ukształtowania duszpasterzy, którzy będą wrażliwi na problem ludzkiej godności, wolności religijnej oraz na przejawy wszelkiej niesprawiedliwości. Ważnym polem działania duszpasterzy jest także wychowanie wiernych do aktywności społecznej zmierzającej do budowania relacji społecznych na wartościach chrześcijańskich.