The Legacy of Cardinal Stefan Wyszyński, Polish Primate, in the World Striving for Peace - Jednaszewski, Piotr (Studia Prymasowskie, 2025)
Dziedzictwo kardynała Stefana Wyszyńskiego zostało w niniejszym artykule ukazane na tle szerokiego kontekstu historycznego i duchowego XX-wiecznej Europy. Jako niestrudzony obrońca wiary oraz godności człowieka w czasach komunizmu, Wyszyński odegrał kluczową rolę w zachowaniu moralnego autorytetu Kościoła w Polsce oraz w podtrzymywaniu duchowego oporu narodu. Jego bliska relacja z Karolem Wojtyłą, późniejszym papieżem Janem Pawłem II, przyczyniła się do ukształtowania wizji chrześcijańskiego przywództwa zakorzenionego w miłości, pojednaniu i oddaniu Maryi. Artykuł podkreśla również, że dziedzictwo to wciąż żyje, między innymi dzięki inicjatywom edukacyjnym i kulturalnym poza granicami Polski, takim jak Szkoła Polska im. kardynała Stefana Wyszyńskiego przy Bazylice św. Jacka w Chicago, która pielęgnuje polskie tradycje oraz wartości katolickie wśród młodszych pokoleń. Życie i misja kard. Wyszyńskiego przypominają, że wiara i duchowa siła mogą przetrwać nawet w obliczu opresyjnych reżimów, a wartości chrześcijańskie nierozerwalnie łączą się z głębokim szacunkiem dla godności człowieka, postawą otwartości oraz troską o wychowanie do odpowiedzialności i poszanowania drugiego człowieka.