Wkład kardynała Stefana Wyszyńskiego w przygotowania do Soboru Watykańskiego II - Białkowski, Michał (Studia Prymasowskie, 2024)
Prymas Stefan Wyszyński odegrał kluczową rolę w przygotowaniu Kościoła w Polsce do obrad Soboru Watykańskiego II. Z inicjatywy kardynała już w kwietniu 1959 roku powołana została Komisja Soborowa Episkopatu Polski. Gremium to – w ścisłej współpracy z pryma- sem – przygotowało listy pasterskie, w których wyjaśniano problematykę soborową. Jako metropolita gnieźnieński i warszawski skierował obszerne vota, w których zawarł propozycje i sugestie dotyczące tematyki obrad przyszłego soboru. Hierarcha uczestniczył również w pracach Papieskiej Centralnej Komisji Przygotowawczej, której członkiem został jeszcze w czerwcu 1960 roku. Na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim w sierpniu 1961 roku patronował specjalnej konferencji naukowej. Do oryginalnych działań prymasa Polski należały Maryjne czuwania modlitewne ujęte w ramy czteroletniego programu duszpasterskiego „Czuwań Soborowych”. Były one jednym z najważniejszych przygotowań do duchowego prze- życia obrad soborowych realizowanym na szczeblu ogólnopolskim, diecezjalnym, dekanalnym, parafialnym i rodzinnym.