Refleksje prawno-kanoniczne o posłannictwie prymasa i biskupa diecezjalnego na przykładzie posługi prymasa Józefa Glempa (1929-2013) - Bach-Golecka, Dobrochna (Studia Prymasowskie, 2024)
Celem artykułu jest przybliżenie życia prymasa Józefa Glempa (1929-2013) w perspektywie prawa kanonicznego. Pytanie analityczne dotyczy relacji między funkcją prymasa w Kościele katolickim w Polsce a obowiązkami biskupa diecezjalnego. Na historycznym przykładzie pry- masa Józefa Glempa zbadano ewolucję kompetencji prymasa oraz przedstawiono wykaz obowiązków biskupa diecezjalnego. Scharakteryzowano instytucję wizyt ad limina Apostolorum, których głównym celem jest ochrona jedności Kolegium Biskupów z papieża. Wymóg prawa kanonicznego sporządzenia raportu o stanie diecezji może również służyć jako narzędzie regularnej komunikacji między biskupami a Kurią Rzymską, uzyskiwania niezbędnych porad lub pomocy duszpasterskiej oraz monitorowania pracy duszpasterskiej biskupów. Proponuje się, aby sprawozdania te były jawne i dostępne dla dokumentów publicznych (oraz publikowane na stronach internetowych poszczególnych diecezji). Mechanizm ten można uznać za narzędzie sprzyjające wzmacnianiu gorliwości apostolskiej biskupów diecezjalnych oraz propagowaniu debaty publicznej na temat praktykowania wiary chrześcijańskiej we współczesnym świecie, umożliwiającej mieszkańcom diecezji zaangażowanie się w tamtejsze praktyki i projekty religijne. W tym sensie uniwersalne powołanie do świętości może być uzupełnione powszechnym powołaniem do odpowiedzialności zarówno na poziomie osobistym, jak i wspólnotowym