Bydgoszcz w "Pro memoria" kardynała Stefana Wyszyńskiego - Czyżewski, Bogdan (Studia Prymasowskie, 2024)
Prymas Stefan Wyszyński przez blisko 32 lata prowadził osobisty dziennik zwany Pro me- moria. Należąca wówczas do archidiecezji gnieźnieńskiej Bydgoszcz była największym jej miastem. W artykule podjęto się analizy wspomnianych notatek, w których prymas opisuje swoje wizyty w Bydgoszczy. Mamy do czynienia z różnego rodzaju relacjami z wizytacji, bierzmowań, uroczystości, spotkań z duchownymi i świeckimi, w których brał udział Stefan Wyszyński. Ze względu na ilość materiału źródłowego oraz powtarzanie niektórych informacji bądź też bardzo skrótowe zapisy, podzielono je na trzy grupy tematyczne. Pierwsza odnosi się do wizyty prymasa w Bydgoszczy w drodze na ingres do Gniezna. Druga grupa zapisków, tych jest najwięcej, dotyczy szeroko rozumianej posługi duszpasterskiej w Bydgoszczy. Trzecia wreszcie to skrzętnie robione notatki mówiące o powstawaniu ośrodków duszpasterskich i budowie bydgoskich kościołów.