Prymasowskie pełnomocnictwa z 1958 roku dla Grodzieńszczyzny - Grajewski, Andrzej (Studia Prymasowskie, 2024)
Obrona praw ludzi wierzących na Wschodzie była ważnym imperatywem posługi prymasa Polski kard. Stefana Wyszyńskiego. Jego aktywność na tym polu była możliwa dzięki nadzwyczajnym pełnomocnictwom, jakie otrzymywał od kolejnych papieży. Nie znamy jednak szczegółów wykonywania przez kard. Wyszyńskiego jego misji na Wschodzie. W tym kontekście istotne znaczenie ma notatka sporządzona przez ks. Michała Aronowicza z Grodna na Białorusi, która opisuje okoliczności przekazania mu specjalnych pełnomocnictw prymasowskich w 1958 roku. Dokument znajduje się w archiwum Polskiego Papieskiego Instytut Kościelny w Rzymie.