Dziennik "Pro memoria" prymasa Stefana Wyszyńskiego jako źródło historyczne - Łatka, Rafał (Studia Prymasowskie, 2024)
Artykuł w syntetyczny sposób przybliża wartość Pro memoria prymasa Stefana Wyszyńskiego jako źródła historycznego. W tekście przedstawiono najważniejsze informacje dotyczące dziennika tego hierarchy. Omówiona została możliwie całościowo tematyka zapisek prymasowskich oraz ich charakter. W podsumowaniu wskazano pola badawcze, w których można wykorzystać Pro memoria oraz dokonano syntetycznej rekapitulacji ich potencjalnego wpływu na badania historyczne dotyczące historii Polski w latach 1949-1981.