Mirosław Lewandowski, "Interrex. Niepodległościowe środowisko kombatanckie wobec Prymasa Stefana Wyszyńskiego w latach 1956-1981", Instytut Historyczny Nurtu Niepodległościowego Andrzeja Ostoja Owsianego, Warszawa 2020, ss. 802. - Dziuba, Andrzej (Studia Prymasowskie, 2024)
Na historię powszechną świata składają się różne, ujmowane bardziej szczegółowo obszary dziejów. Są to wydarzenia, osoby czy miejsca postrzegane w kontekście czasu, przestrzeni oraz rozwoju myśli ludzkiej. Tworzy to bardzo złożone obrazy, wręcz mozaiki, które ostatecznie proponują pewien bardziej uogólniony pogląd. W tej dziejowej mozaice od ponad 2000 lat ma swoje miejsca także chrześcijaństwo, a w nim – Kościół katolicki. To bardzo znaczący obszar dziejów cywilizacji ludzkiej. Dla historyka interesujące jest zwłaszcza oddziaływanie tej instytucji na bieg historii, a dochodzi do tego jeszcze jeden wątek wielorakich ukierunkowań zwrotnych (czyli wpływu świata na dzieje Kościoła).