Bp Andrzej F. Dziuba, "Prymas – kanclerz – patron. Kardynał Stefan Wyszyński", Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego, Warszawa 2021, ss. 457 - Rogowicz, Andrzej (Studia Prymasowskie, 2024)
Szkolnictwo od początku dziejów Kościoła tworzyło szeroką płaszczyznę dla jego posługi ewangelizacyjnej i kulturalnej. Ma ono niezwykle znaczące osiągnięcia dla całokształtu rozwoju cywilizacyjnego ludzkości, co można dostrzec w bardzo wielu zakątkach świata. Wkład ten obejmował niemal wszystkie dziedziny nauki i kultury oraz sztuki i literatury. Szkolnictwo kościele obejmowało wszystkie jego szczeble, począwszy – patrząc na współczesne struktury – od przedszkola, aż do uniwersytetów i innych wyższych uczelni akademickich. Istniała swoista więź między katedrą biskupa czy budynkiem katedralnym a katedrą uniwersytecką. Podobnie było w dziejach Polski, począwszy od szkół katedralnych, zakonnych czy parafialnych aż po Uniwersytet Jagielloński.