Wprowadzenie - Czaczkowska, Ewa (Studia Prymasowskie, 2024)
Inspiracją dla wyboru tematu IX tomu „Studiów Prymasowskich” – Prymas prześladowanego Kościoła – była mijająca 70. rocznica uwięzienia kard. Stefana Wyszyńskiego. Prymas aresztowany przez władze komunistycznej Polski 25 września 1953 roku wyszedł na wolność po trzech latach, 28 października 1956 roku. To wydarzenie miało przełomowe znaczenie w życiu kard. Wyszyńskiego i jest ważną cezurą dla Kościoła w Polsce o wielorakich i dalekosiężnych konsekwencjach. Z tych też powodów stało się ono punktem wyjścia do pogłębionej reﬂeksji naukowej nad zagadnieniem prześladowania i przebaczenia w życiu oraz nauczaniu Prymasa i Kościoła z perspektywy teologicznej, historycznej, pedagogicznej i moralnej. Jest to niezwykle ważne, gdyż wciąż są w tej dziedzinie kwestie słabo opisane albo nawet nie do końca dobrze rozpoznane. Równie ważne jest poszukiwanie w nauczaniu kard. Stefana Wyszyńskiego tych elementów, które z uwagi na swą aktualność mogą być inspiracją dla Kościoła w Polsce w XXI wieku.