„Przebaczamy w tej chwili wszystkim” – teologia pojednania w przemówieniach jasnogórskich bł. Stefana Wyszyńskiego - Kijas, Zdzisław (Studia Prymasowskie, 2024)
Przykazanie miłości w sposób jednoznaczny przed każdym stawia wymóg przebaczania. Nie ma też wątpliwości, że gest przebaczania ma ogromne znaczenia dla życia jednostek i całych społeczności. Kierowanie się jednak taką zasadą życia stanowi poważne wyzwanie. Niniejsze opracowanie stanowi reﬂeksję na temat przebaczenie osnutą o nauczanie bł. Stefana Wyszyńskiego, prymasa Polski, wygłoszone na Jasnej Górze. Posiada ono szczególną wartość, przeważ prymas nie tylko nauczał na ten temat, ale też wielokrotnie pokazał, że potrafł to czynić. Błogosławiony Stefan Wyszyński wskazywał, że źródło odwagi do przebaczania znajdował u Maryi.