ODPOWIEDZIALNOŚĆ KOŚCIOŁA ZA DAR ZBAWIENIA - JEŻYNA, KRZYSZTOF (Studia Theologica Varsaviensia, 2016)
Zrozumienie zbawczej misji Kościoła wymaga odkrycia potrójnej prawdy o Kościele jako tajemnicy, wspólnocie i misji. Kościół-tajemnica wyrasta z misji zbawczej Trójcy Świętej, ale także sam jest owocem zbawienia. Kościół-wspólnota odsłania prawdę o budowaniu wspólnoty kościelnej dzięki temu, że zbawczy dar komunii Osób Boskich spotyka się z moralnym wysiłkiem człowieka. Kościół-misja odnosi się zaś do nakazu Jezusa Chrystusa, by Jego dzieło zbawienia było kontynu- owane, oczywiście mocą obecnego w Kościele Trójjedynego Boga. Kościół jest nie tylko wspólnotą zbawionych w Chrystusie, ale także nadprzyrodzonym miejscem udzielania innym zbawczej łaski Chrystusa-Zbawiciela. Dzięki trynitarnej komunii Ojca, Syna i Ducha Świętego Kościół jest narzędziem zbawienia człowieka.