Święci świadkami prawdy o Bogu w ujęciu Benedykta XVI - Kuczyńska, Marzena (Studia Theologica Varsaviensia, 2023)
Nauczanie o świętych stanowiło istotny wymiar posługi Benedykta XVI. Papież doskonale zdawał sobie sprawę ze społecznej siły oddziaływania świętych, którzy poprzez przykład swojego życia są autentycznymi świadkami prawdy o Bogu. Analizując papieską refleksję, można wyróżnić następujące wymiary świętości: aktualność i powszechność świętości, dowartościowanie jej zwyczajnego – codziennego wymiaru, użyteczność wstawiennictwa świętych oraz akcenty eklezjologiczne wraz z rolą sakramentów w życiu i posłudze świadków Chrystusa. W swoim nauczaniu Bawarski Teolog dowartościował rolę świętych kobiet, które stanowią wiarygodną odpowiedź na współczesny kryzys kobiecości. Święci, poprzez żywe świadectwo wiary oparte o głębię relacji z Bogiem, uczą współczesnego człowieka akceptacji cierpienia i odnajdywania sensu trudnych doświadczeń. To cisi, prawdziwi reformatorzy Kościoła i świata, którzy uczą chrześcijan wszystkich czasów jak nieść światu prawdę o Jezusie Chrystusie.