Kapłaństwo XXI wieku w ujęciu kard. Waltera Kaspera - Sasinowski, Przemysław (Studia Theologica Varsaviensia, 2023)
Podejmując temat artykułu: Kapłaństwo XXI w ujęciu kardynała Waltera Kaspera warto podkreślić, że jest to myśl oryginalna, ortodoksyjna i apologetyczna, dlatego domaga się dostrzeżenia i analizy, której dokonał współczesny teolog, zestawiając ze sobą różnorodne poglądy. Źródłami artykułu są głównie pisma W. Kaspera, dotyczące genezy Kościoła, nowego patrzenia na kapłaństwo jako służbę Bogu i drugiemu człowiekowi. Jak również przedstawia i poszerza zagadnienia fundamentalne dotyczące natury i misji kapłaństwa służebnego. Nie zapomina o wewnętrznym realizowaniu powołania do sakramentalnego sprawowania służy miłości ołtarza, gdzie porusza kwestie dotyczące etapów duchowości kapłańskiej w kontekście genezy Kościoła.