PROZELITYZM I KLERYKALIZM. UWAGI TERMINOLOGICZNE W KONTEKŚCIE NOWEJ EWANGELIZACJI - Tomasik, Piotr (Studia Theologica Varsaviensia, 2024)
Do czynników hamujących nową ewangelizację zalicza się, poza wieloma innymi, prozelityzm i klerykalizm. Autor stawia pytania, czym te zjawiska są i w jaki sposób je usuwać, by nie zatrzymywały nowej ewangelizacji. Rozważania na temat prozelityzmu i klerykalizmu prowadzone są w perspektywie katechetycznej nowej ewangelizacji. Autor prezentuje, czym jest nowa ewangelizacja, ukazuje kierunki nowej ewangelizacji dla odnowy świata i jej specyfikę katechetyczną, areopagi nowej ewangelizacji oraz fora katechezy. Autor konstatuje, że zarówno w pytaniu o nową ewangelizację, jak i o jej przeszkody, chodzi o jedno – o to, czyj jest Koś- ciół. Jeśli za właściciela uzna się człowieka, to obraz Kościoła będzie naznaczony słabością natury ludzkiej, a nade wszystko aktem uzurpacji. Pan Kościoła jest jeden. Jest Nim Jezus Chrystus.