BYT I SENS OSTATECZNY. REFLEKSJE LOGOLOGICZNE - Łagosz, Marek (Studia Theologica Varsaviensia, 2024)
W artykule tym określam ogólne ramy, w jakich można rozwijać ontologiczną (metafzyczną) reﬂeksję nad ostatecznym sensem (celem, przeznaczeniem) świata (wszelkiego bytu). Pojawiają się tu wątki: metaflozofczny, ontologiczny, teologiczny (łącznie: ontoteologiczny) oraz historyczny, które rozwijam we wstępnym zarysie jako przyczynek do pracy znacznie bardziej rozbudowanej. Artykuł stanowi polemikę z próbami czysto humanistycznego (antropocentrycznego) oraz naturalistycznego uzasadnienia sensowności bytu prowadzoną z perspektywy myśli (religii, teologii i flozofi) chrześcijańskiej. Argumentuję, że bez odniesienia do absolutnej rzeczywistości osobowego Boga zarówno byt jako taki, jak i osadzona w nim ludzka egzystencja nie posiadają ostatecznego sensu, a wszelki humanizm, który jest tylko humanocentryczny, nie jest w stanie przekroczyć granic nihilizmu.