SERIAL THE CHOSEN JAKO FORMA KOMUNIKACJI RELIGIJNEJ - Gawrońska-Piotrowska, Anna (Studia Theologica Varsaviensia, 2025)
Artykuł stanowi próbę analizy serialu religijnego The Chosen w kontekście komunikacji religijnej, wypełniając lukę badawczą dotyczącą tej produkcji. Celem badań jest odpowiedź na pytanie: Czy i dlaczego serial The Chosen jest formą komunikacji religijnej? W artykule postawiono pytania pomocnicze: Czym jest komunikacja religijna? Czym jest serial religijny? Czym charakteryzuje się serial The Chosen? W jaki sposób przedstawiane są w nim treści dotyczące wiary? Jakie znaczenie ma serial w kontekście komunikacji religijnej? W celu uzyskania odpowiedzi na główne pytanie badawcze oraz pytania pomocnicze na początku publikacji podjęto próbę zdefiniowania pojęcia komunikacji religijnej oraz serialu religijnego. Następnie scharakteryzowano serial The Chosen i dokonano jego analizy pod kątem zawartości treści religijnych oraz sposobu ich prezentacji. Końcowa część pracy obejmuje wnioski, w których podjęto próbę odpowiedzi na główne pytanie badawcze.