ROLA KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO W PRZEMIANACH SPOŁECZNO-POLITYCZNYCH POLSKI LAT 80 - Jarosz, Justyna (Studia Theologica Varsaviensia, 2025)
Niniejszy artykuł przedstawia rolę Kościoła katolickiego w Polsce w kontekście kluczowych wydarzeń społeczno-politycznych lat 80. XX w. Punktem wyjścia są protesty robotników z sierpnia 1980 r., które doprowadziły do powstania NZSS „Solidarność”. Artykuł analizuje, w jaki sposób Kościół wspierał dialog, stwarzał przestrzeń dla mediacji i społecznego wsparcia. Szczególną uwagę poświęcono okresowi stanu wojennego (1981–1983), kiedy to Kościół stał się jednym z nielicznych bastionów niezależności i ostoją dla represjonowanych obywateli. W artykule omówiono znaczenie pielgrzymek papieża Jana Pawła II do Polski, które miały kluczowy wpływ na wzrost świadomości narodowej oraz umocnienie oporu wobec komunistycznego reżimu. Przedstawiono także rolę Kościoła u schyłku komunizmu oraz wsparcie dla pokojowej transformacji ustrojowej.