Popkulturowy zwrot w rozwoju dogmatów? - Majewski, Józef (Studia Theologica Varsaviensia, 2019)
Artykuł zajmuje się relacją między rozwojem dogmatów a kulturą popularną. Autor postuluje potrzebę „popkulturowego zwrotu” w rozumieniu rozwoju dogmatów i aktualizującej interpretacji dogmatów. Sugeruje, że język (języki) kultury popularnej dojrzał do tego, by nazywać i przekazywać tajemnice wiary, którym Kościół nadał postać dogmatów sensie szerszym, tj. doktryna, nauczanie Kościoła, i dogmatów w sensie ścisłym (por. Międzynarodowa Komisja Teologiczna, Interpretacja dogmatów, III, 2-3).