Etty Hill esum – „święta” niechrześcijan ka? - Kopiec, Maksym Adam (Studia Theologica Varsaviensia, 2019)
Figura Etty Hillesum wzbudza ogromne zainteresowanie badaczy z różnych obszarów ludzkiej wiedzy. Jej historia przypadająca na okres II wojny światowej dostarcza wiele istotnych elementów z punktu widzenia antropologicznego, stąd jej życie duchowe zwraca uwagę wielu filozofów i teologów. Przedmiotem zainteresowania niniejszego artykułu jest próba dokonania pewnej introspekcji, tak aby móc lepiej i głębiej wejść w duszę, myśli, przekonania i decyzje Hillesum. Pierwszy krok dotyczy jej postawy i rozumienia siebie samej przed i w obecności Boga, kształt jej relacji z Nim: głębia życia wewnętrznego, modlitwa oraz koncepcja Boga ‘bezsilnego’. Następnie jej odniesienie się do człowieka, jej rozumienie człowieka: kim jest, kim ona sama może być dla niego i jak się zachować wobec doznanego i niezawinionego zła. W ostatniej części obiektem refleksji będzie jej stosunek do chrześcijaństwa, którego nie da się zrozumieć bez dręczącego jej serce i umysł pytania o Prawdę, poczucie więzi z własnym narodem, otwartość na wartości chrześcijańskie. Z punktu widzenia teologicznego oba teksty tworzące dwa artykuły wpisują się w tematykę teologii religii wchodzącej w obszar religioznawstwa i teologii fundamentalnej z uwzględnieniem wymiaru kontekstualnego oraz interdyscyplinarnego.